V sredo, 10. februarja 2021, je v organizaciji Univerze na Primorskem (UP) in v sodelovanju vseh partnerjev projekta Inovativno učenje in poučevanje v visokem šolstvu (INOVUP) potekal spletni nacionalni posvet Visokošolsko izobraževanje skozi umetniško izkušnjo, na katerem je bila predstavljena vloga umetnosti v izobraževanju kot formativni dejavnosti povezovanja, zaznavanja, spoznavanja, doživljanja in izražanja.

Visokošolski učitelji in sodelavci partnerskih institucij ter diplomanti umetniških študijskih smeri, ki so se izobraževali v Sloveniji in tujini, so, predstavili svoje poglede na kakovost visokošolskega izobraževanja v sklopu razmisleka o umetniški izkušnji in njenem pomenu za sodobno univerzo.

Po uvodnem nagovoru prorektorja za študijske zadeve UP izr. prof. dr. Darja Felda in predsednika projektnega sveta INOVUP prof. dr. Tomaža Deželana (Univerza v Ljubljani), so svoje doživljanje vloge umetnosti v izobraževanju in izkušnje predstavili diplomanti umetniških študijskih smeri Nika Bizjak, Janja Kraner, Irina Lešnik, Armin Ćoralić, Kristi Hodak in Kristina Bogataj. V drugem delu so izr. prof. dr. Tomaž Grušovnik, dr. Katarina Habe, prof. dr. Robert Kroflič, prof. dr. Bogdana Borota, izr. prof. dr. Adriana Magdovski in prof. mag. Črtomir Frelih izpostavili povezanost spoznavanja in umetnosti, delovanje posameznikov na znanstvenem in umetniškem področju in predstavili pristope in primere vključevanja umetnosti v visokošolsko izobraževanje. Posvet je povezovala prof. dr. Sonja Rutar.

Daljše poročilo s povezavami do posnetkov in fotografij najdete na povezavi.